LAAT HIER UW VRAAG ACHTERChat met het Jobkitchen-team
Consultant

Sorry

Op dit moment is er niemand online. Laat uw gegevens hier achter, dan nemen wij contact op.

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.

Vacaturesite voor de horeca

Uitgebreid zoeken

Horeca personeel gezocht?

In 7 stappen naar de juiste tekst voor je horeca vacature

Hoe schrijf je een vacaturetekst als je horeca personeel zoekt? Zet je dan bijvoorbeeld een kort zoekertje ‘Kok gezocht’ ‘Kelner gezocht’ of 'Horeca Personeel gezocht'? Of moet het toch iets meer zijn om de juiste aan te trekken? Hoeveel extra info heeft die Kelner of Kok nodig die je zoekt en wil aantrekken? Hieronder geven we je een paar tips & tricks waarmee je snel en doeltreffend aan de slag kan en zo de ideale horeca medewerker kan aantrekken!

Wanneer je op zoek bent naar horecapersoneel in een verantwoordelijke rol van bv. Chef kok of Zaalverantwoordelijke is eens zo belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan je vacaturetekst. Als deze niet duidelijk is, onaantrekkelijk klinkt of te kort is opgesteld, leest men gemakkelijk over je horeca vacature heen of trek je niet het juiste kok, kelner of restaurantmanager aan. Hier zit je waarschijnlijk niet op te wachten als je echt een sterke horecaprofessional wil aantrekken.

Om dit te vermijden, ga dan bij het opstellen van een horeca job best niet zomaar op zoek naar inspiratie bij gelijkaardige horeca vacatures van concullega’s. De kans is namelijk aanzienlijk dat je op hierdoor niet de meest creatieve opgestelde horeca vacatures stuit. Gooi het over een andere boeg en neem de tijd om na te denken over je tekst en planmatig te werk te gaan. Met de nodige creativiteit in de tekst kan je horeca vacature eruit springen en kom je een heel eind verder dan het klassieke zoekertje ‘Kok gezocht’ of ‘Kelner gezocht’. Met aandacht voor de tekst zal je sneller de juiste potentiële horeca medewerker aantrekken.

Voorbereiding

Bij het voorbereiden van de tekst van je horeca vacature, stel je jezelf eerst de vraag waar de beoogde persoon zal gaan werken. In welke functie (Kok, Kelner, Restaurant Manager, F&B Supervisor, …), op welke afdeling (Keuken, zaal, management), hoe past deze persoon is het organigram? Aan wie rapporteert deze persoon? Aan wie zal hij leiding moeten geven?

Praat met de directe collega's, leidinggevenden en andere betrokken personen over deze horeca functie. Probeer van hen antwoorden te krijgen op vragen als: ‘wat verwachten jullie van jullie nieuwe horeca medewerker?’, ‘wat zijn de exacte taken?’, ‘hoe past deze kok of kelner het best in het team?’ en ‘wat moet een nieuwe horeca medewerker allemaal kunnen?’. De antwoorden op deze vragen vormen de basis van het profiel van je advertentie waarin je horeca personeel zoekt.

Nu je een goed beeld hebt van de ideale horeca medewerker/collega, kan je beginnen met het schrijven van je vacature tekst.
Stel jezelf de vraag welke cv’s jij graag zou ontvangen. Lees je ook niet veel liever een cv dat kort, overzichtelijk en ‘to the point’ is? Hetzelfde geldt voor een horeca vacature: Een confrontatie met ellenlange teksten doet een Kok of Kelner direct verder scrollen naar andere horeca aanbiedingen.

Dus te kort is niet goed, maar te lang eveneens. Zorg daarom voor een duidelijke structuur in je vacaturetekst. Eén van de belangrijkste ‘spelregel’ hiervoor is: gebruikt tussentitels, lijstjes, bulletpoints en benadruk belangrijke onderdelen door ze vet te zetten.

Opbouw

Een goede vacaturetekst bestaat uit een aantal vaste onderdelen:

Hieronder lichten we de verschillende onderdelen van een goede vacaturetekst toe die verder gaat dan het standaard zinnetje 'Horeca personeel gezocht'.
We hebben de 7 stappen hier vermeld in een volgorde die logisch is voor de meeste horeca vacatures, maar voel je vrij om de volgorde aan te passen als deze beter bij jouw specifieke vacature zou passen.

1/ De juiste functietitel
Een duidelijke advertentietitel die verder gaat dan ‘Kok gezocht’ of ‘Kelner gezocht’ of 'Horeca Personeel gezocht'...probeer als je nieuwe medewerker zoekt ook de functietitel creatief te houden. Al moet je het ook niet te ver zoeken want Google moet de vacatures ook nog kunnen terugvinden. Als je twijfelt, helpen wij als experts van Jobkitchen.be je graag.

De functietitel is essentieel en geeft direct aan om welke vacature het gaat. De potentiële werknemer wil immers direct weten voor welke functie hij solliciteert. Ook met betrekking op de vindbaarheid via de zoekmotoren zoals Google, is een herkenbare titel die verder gaat dan ‘Horeca Personeel gezocht’ van belang. Pas dus op met fantasienamen, onbestaande titels en andere samenraapsels. Duidelijkheid is van groot belang.

2/ Introductie
Begin je vacaturetekst met een korte voorstelling van het bedrijf én de functie. Ook hier geldt de gouden regel: ‘Keep it short and sweet’. Met deze tekst probeer je te zorgen dat de kandidaat verder leest en eerste interesse opwekt. Maak het daarom enthousiast en wervend.


3/ Functieomschrijving
In de functieomschrijving moet je de horeca medewerker de info geven wat ze kunnen verwachten op een typische werkdag. Eigenlijk schrijf je dus een korte oplijsting van het takenpakket. Dat kan in doorlopende tekst, in bullitpoints of in een combinatie van beiden, zolang het maar concreet is. Niet onbelangrijk….
Schrijf het in de ‘taal’ van de gezochte kandidaat. Gebruik dus zéker typische horeca vaktermen!


4/ Functievereisten
Voorwaarden waar de jouw ideale horeca medewerker aan dient te voldoen, presenteer je het liefst in de vorm van een overzichtelijk lijstje. Denk echter goed na bij je eisen. Wees concreet en realistisch. Het is voor een kandidaat niet écht motiverend te zien dat onhaalbare eisen worden gevraagd; dat kan de juiste kok of kelner doen afschrikken.
Geef extra aandacht aan het opsommen van de zogenaamde ‘hard skills’. Dit zijn aantoonbare vaardigheden zoals het beheersen van bepaalde talen, aantoonbare ervaring en dergelijke. ‘Soft skills’ vormen vaak een spreekwoordelijke valkuil. Zaken als communicatieve skills, flexibiliteit en gedrevenheid zijn evidenties. Niemand zal zichzelf immers omschrijven als lui of een chagrijn.

5/ Uurrooster
Een item dat meer en meer aan belang wint voor de gemiddelde horeca medewerker. Beschrijf zo duidelijk mogelijk wat hij of zij mag verwachten qua werkuren en vakantiedagen. Duidelijkheid neemt ruimte voor discussie over het uurrooster achteraf grotendeels weg. Ook zijn social vriendelijke uurroosters voor horeca personeel erg belangrijk geworden. De Kok of Kelner die je zoekt, zou zo maar net voor het uurrooster voor jouw horecabedrijf kunnen kiezen.

6/ Salaris en voorwaarden
Ook hierin is duidelijkheid erg belangrijk. Een ultieme tip van onze recruiters? Lijst de arbeidsvoorwaarden op in bulletpoints. Een lijstje voorwaarden geeft altijd de indruk langer te zijn dan voorwaarden die beschreven worden in een lopende tekst. Kandidaten weten graag wat ze in return kunnen krijgen wanneer ze voor een horeca job binnen uw horecabedrijf kiezen.

7/ Contactgegevens
Geef bij de contactgegevens aan op welke manier potentiële horeca medewerkers het beste bij jullie solliciteren. Heb je graag dat ze telefonisch solliciteren? Of liever per mail? Moeten ze verplicht een cv of foto toevoegen? Hou er wel rekening mee dat dit laatste voor sommige horeca medewerkers een drempel is. De ervaren Kok of Kelner heeft per definitie niet altijd een cv liggen en/of even handig met de computer.

Vanaf nu dus iets creatiever dan 'Horeca personeel gezocht' ;-)

Voila, jullie hebben nu de nodige info om mooie concrete advertenties te laten verschijnen op Jobkitchen.be die verder gaan dan ‘Kok gezocht’, ‘Kelner gezocht’ of ‘Horeca personeel gezocht’.

Natuurlijk helpt het team van Jobkitchen.be jullie graag met het verder concretiseren van de advertenties. Stuur ons maar een mail met je teksten als alternatief voor 'Horeca personeel gezocht'. Vergeet ons zeker ook niet het logo en een mooi sfeerbeeld te mailen. Dat maakt naast een mooie vacature tekst de personeelsadvertentie compleet. Succes!

Partnersites

De mensen achter Jobkitchen.be zijn specialisten in de horecasector. Je kent ons wellicht van....

• Quality Seekers - werving en selectie van managementprofielen binnen de hotel-, catering- en restaurantsector - www.qualityseekers.be
• Jobhotel.be - jobboard voor de hotellerie - www.jobhotel.be
• Jobontop.be - jobboard voor flexi-, studentenjobs en tijdelijk werk
Jobkitchen.be gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Beperkt gebruik van de website